Żebrownia powstała w budynku położonym tuż przy katowickim zabytkowym osiedlu Nikiszowiec, przy ul. Zamkowej 2c. To miejsce ma bogatą tradycję gastronomiczną, bo przez wiele lat istniał tu legendarny drink bar ZYG-ZAK. Później lokal wyremontowano i powstała tu Vihorlatka, restauracja z kuchnią słowacką i słowackim winem i piwem. Założył ją katowiczanin, który ożenił się ze Słowaczką, mieszkał na Słowacji i tam prowadził biznes winiarski. Vihorlatka została otwarta 1 września 2023 roku. Niestety, tragiczna śmierć właściciela spowodowała, że finalnie restauracja została zamknięta w czerwcu 2024 r.
Żebrownia w Katowicach działa od 12 marca
Na szczęście to miejsce już powróciło na gastronomiczną mapę Katowic. Powstała tu Żebrownia, czyli - jak sama nazwa wskazuje - restauracja specjalizująca się w żeberkach.
Lokal przyjmuje gości od dzisiaj, 12 marca 2025 roku. Ambicją właścicieli było stworzenie pierwszej w regionie restauracji specjalizującej się w żeberkach z żywego ognia, serwowanych w autorskich odsłonach, inspirowanych najlepszymi technikami grillowania z całego świata.
Główną atrakcją lokalu jest imponujący czarny grill z rusztem obrotowym o średnicy prawie 2 metrów, na którym są przyrządzane żeberka w dymie i ogniu.
Lokal znajduje się w parterowym pawilonie, przed nim jest parking na kilkanaście samochodów. Ma ponad 60 miejsc siedzących, w tym kilka stolików w części z grillem, w "ogrodzie zimowym" czy też przeszklonym tarasie, przez który wchodzi się do restauracji.
To restauracja z obsługą kelnerską, panowie (bo na razie byli tylko panowie) obsługują ubrani w czerwono-czarne kraciaste koszule, zaprojektowane przez zaprzyjaźnionego z właścicielem Pilawskiego, mającego pracownię w Fabryce Porcelany.
Wystrój jest nienachalny, uwagę zwraca ściana żywych roślin, ale też lekko industrialny wystrój, ze sporą ilością czerni (mają jeszcze na ścianie pojawić się czerwone minineony).
Żebrownia to kolejny lokal gastronomiczny Rafała Wyszyńskiego, który zaczął w tej branży od Prodiża w Fabryce Porcelany, a teraz ma też Kofeinę Bistro przy 3 Maja w Katowicach i Kofeinę by Pilawski na Bażantowie oraz dwa punkty Prodiż Bakery - w Fabryce Porcelany i w Centrum Handlowym Agata.
Co w menu Żebrowni?
Żeberka są zarówno wieprzowe, jak i wołowe. Specjalnością zakładu są żeberka z grilla - glazurowane wieprzowe z trzema sosami do wyboru - miodem chilli, BBQ lub Jackiem Danielsem (52 zł), żeberka wołowe z sosem z Jackiem Danielsem - 84 zł. Dla tych, którzy wolą bardzo miękkie mięso szef kuchni poleca żebro wieprzowe długo pieczone, podawane z panczkrautem (62 zł).
Jest też burger z żebrem wołowym, podawany w bułce maślanej, z duszoną cebulą, sałatą rzymską - 62 zł.
Ale nie tylko żeberka są w Żebrowni. Jest kilka rodzajów przystawek, na czele z tatarem z polędwicy wołowej 52 zł, rolmpsem - 36 zł czy krupniokiem - 32 zł. Plus deska serów korycińskich i deska wędlin. Nie mogło zabraknąć zup, zjemy tu rosół z pielmieni - 28 zł, krem z kukurydzy - 32 zł.
Można tu też zjeść kurczaka supreme z grilla - 42 zł, pstrąga ojcowskiego z grilla - 66 zł. Dla fanów mięsiwa jest też antrykot z sosem z zielonym pieprzem - 94 zł, T-bone stek z sosem demi-glace - 110 zł.
Do dań dobieramy dodatki (i też są osobno płatne), od ziemniaków przez sałatki, warzywa po frytki belgijskie.
Na nieco mniejszy apetyt są sałatki: Cezar (48 zł), z grillowanymi warzywami sezonowymi (48 zł). Dwie pozycje w menu przeznaczono na dziecięcy apetyt - burger z kurczakiem 38 zł i nuggetsy z frytkami belgijskimi i coleslawem - 38 zł.
Oprócz tego specjalnie na weekend (w soboty i niedziele) będzie żur - 34 zł i rolada z kluskami i modrą kapustą - 66 zł.
W menu nie zabrakło deserów, produkowanych w Prodiżu, w tym creme brulee, sernik, brownie czy szarlotka. Wszystkie desery kosztują 25 zł.
Menu restauracji jest dostępne na jej stronie internetowej
Spróbowaliśmy tu żebra długo pieczonego, w którym mięso rzeczywiście bardzo łatwo odchodzi od kości i jest przyjemnie miękkie. Do tego bardzo smaczny panczkraut. Warto dokupić sałatkę coleslaw z czerwonej kapusty. A do burgera polecamy sałatkę ziemniaczaną.
W maju ma być spory rodzinny ogródek z tyłu Żebrowni, od strony Nikiszowca
Wiosną (prawdopodobnie w maju) otworzy się także przestronny ogródek. Właściciel zapowiada też śniadania w weekendy.
- Naszą misją jest stworzenie miejsca, w którym króluje świetne jedzenie, doskonała atmosfera i gościnność. Stawiamy na wysoką jakość mięsa, autorskie smaki i ogień, który dopełni smaku – to wszystko, co definiuje prawdziwą ucztę dla miłośników żeberek i mięsnych potraw – mówi szef kuchni Żebrowni Dawid Pustelnik.
- W Katowicach brakuje restauracji z mięsem. Od kilku lat przymierzaliśmy się do tego projektu i w końcu się udało - dodaje Pustelnik.
Żebrownia jest czynna codziennie w godzinach 12:00–22:00