Patelnie z odpinaną rączką – zalety
Taki
model jest niezwykle wszechstronny. Możesz korzystać z niej w
klasyczny sposób, po prostu do smażenia czy duszenia potraw na
kuchence. Ale to nie wszystko! Patelnię
z odpinaną rączką można wstawić do piekarnika. Przykładowo
możesz najpierw podsmażyć składniki na kuchence, a następnie
zapiec je w tym samym naczyniu bez konieczności używania
specjalnego naczynia żaroodpornego. Na tym nie koniec – po
odpięciu rączki patelnia może trafić bezpośrednio na stół, bez
konieczności przekładania potrawy do innego naczynia. Model
bez rączki wygląda po prostu bardziej elegancko.
Co więcej, taka patelnia sprzyja oszczędności miejsca, ponieważ dzięki zdejmowanemu uchwytowi zajmuje mniej miejsca w szafkach. Opcja odpięcia rączki ułatwia także mycie patelni w zmywarce, co jest niewątpliwie bardzo praktyczne.
Minusy patelni z odpinaną rączką
Weź pod uwagę, że mechanizm odpinania może ulec awarii, np. w wyniku zużycia. Co więcej, w porównaniu do patelni z rączką stałą, odpinane uchwyty mogą wydawać się mniej stabilne, zwłaszcza przy przenoszeniu ciężkich potraw. Zwykle takie patelnie kosztują też więcej od standardowych.
Tradycyjne patelnie – zalety
Dzięki temu, że uchwyt jest przymocowany na stałe, ryzyko poluzowania lub zużycia mechanizmu odpinania jest niewielkie. Dodatkowo stała rączka zapewnia pewny uchwyt, nawet przy przynoszeniu naczynia z ciężką zawartością. Dla wielu osób plus to również prostota konstrukcji, która czyni takie patelnie tańszymi. Klasyczne modele pasują do stylowych, rustykalnych kuchni. Być może uznasz, że taka patelnia zapewnia większy komfort pracy – nie wymaga czynności, takich jak odpinanie czy przypinanie rączki – zawsze jest gotowa do użycia.
Minusy patelni ze stałą rączką
Klasyczna
patelnia zajmuje więcej miejsca w szafce, co w małych kuchniach
może stanowić problem. Ponadto
w większości przypadków nie można używać jej w piekarniku ze
względu na możliwość zniszczenia rączki, zwłaszcza jeśli jest
wykonana z drewna lub tworzywa sztucznego.
Sprawia to, że w porównaniu do modeli z odpinaną rączką, patelnie te mają bardziej ograniczone zastosowanie. W przypadku użytkowania patelni na kuchence gazowej pojawia się także ryzyko nagrzewania się rączki. Ponadto niektóre modele nie mają odpowiedniego pokrycia rączki (np. silikonowego), co zmniejsza komfort użytkowania. W przypadku awarii rączki jej naprawa bywa kosztowna lub nawet niemożliwa.
Którą patelnię wybrać?
Osoby ceniące
wszechstronność, oszczędność przestrzeni oraz nowoczesny design,
powinny wybrać patelnię z odpinaną rączką. Jeśli zależy ci na
trwałości, prostocie i stabilności, wybierz klasyczną patelnię
ze stałą rączką. Zastanów się, w jaki sposób gotujesz na co
dzień oraz ile miejsca masz w szafkach.