Patelnia – z odpinaną rączką czy bez? Sprawdziliśmy

Jeśli planujesz kupić patelnię, z pewnością zastanawiasz się, jaki wariant wybrać. Masz do wyboru m.in. model z odpinaną rączką lub bez. Wybór zależy przede wszystkim od twoich potrzeb. Aby ułatwić ci podjęcie decyzji, porównujemy obydwa typy.

24kato pl 1

Patelnie z odpinaną rączką – zalety

Taki model jest niezwykle wszechstronny. Możesz korzystać z niej w klasyczny sposób, po prostu do smażenia czy duszenia potraw na kuchence. Ale to nie wszystko! Patelnię z odpinaną rączką można wstawić do piekarnika. Przykładowo możesz najpierw podsmażyć składniki na kuchence, a następnie zapiec je w tym samym naczyniu bez konieczności używania specjalnego naczynia żaroodpornego. Na tym nie koniec – po odpięciu rączki patelnia może trafić bezpośrednio na stół, bez konieczności przekładania potrawy do innego naczynia. Model bez rączki wygląda po prostu bardziej elegancko.

Co więcej, taka patelnia sprzyja oszczędności miejsca, ponieważ dzięki zdejmowanemu uchwytowi zajmuje mniej miejsca w szafkach. Opcja odpięcia rączki ułatwia także mycie patelni w zmywarce, co jest niewątpliwie bardzo praktyczne.

Minusy patelni z odpinaną rączką

Weź pod uwagę, że mechanizm odpinania może ulec awarii, np. w wyniku zużycia. Co więcej, w porównaniu do patelni z rączką stałą, odpinane uchwyty mogą wydawać się mniej stabilne, zwłaszcza przy przenoszeniu ciężkich potraw. Zwykle takie patelnie kosztują też więcej od standardowych.

Tradycyjne patelnie – zalety

Dzięki temu, że uchwyt jest przymocowany na stałe, ryzyko poluzowania lub zużycia mechanizmu odpinania jest niewielkie. Dodatkowo stała rączka zapewnia pewny uchwyt, nawet przy przynoszeniu naczynia z ciężką zawartością. Dla wielu osób plus to również prostota konstrukcji, która czyni takie patelnie tańszymi. Klasyczne modele pasują do stylowych, rustykalnych kuchni. Być może uznasz, że taka patelnia zapewnia większy komfort pracy – nie wymaga czynności, takich jak odpinanie czy przypinanie rączki – zawsze jest gotowa do użycia.

Minusy patelni ze stałą rączką

Klasyczna patelnia zajmuje więcej miejsca w szafce, co w małych kuchniach może stanowić problem. Ponadto w większości przypadków nie można używać jej w piekarniku ze względu na możliwość zniszczenia rączki, zwłaszcza jeśli jest wykonana z drewna lub tworzywa sztucznego.

Sprawia to, że w porównaniu do modeli z odpinaną rączką, patelnie te mają bardziej ograniczone zastosowanie. W przypadku użytkowania patelni na kuchence gazowej pojawia się także ryzyko nagrzewania się rączki. Ponadto niektóre modele nie mają odpowiedniego pokrycia rączki (np. silikonowego), co zmniejsza komfort użytkowania. W przypadku awarii rączki jej naprawa bywa kosztowna lub nawet niemożliwa.

Którą patelnię wybrać?

Osoby ceniące wszechstronność, oszczędność przestrzeni oraz nowoczesny design, powinny wybrać patelnię z odpinaną rączką. Jeśli zależy ci na trwałości, prostocie i stabilności, wybierz klasyczną patelnię ze stałą rączką. Zastanów się, w jaki sposób gotujesz na co dzień oraz ile miejsca masz w szafkach.

Subskrybuj 24kato.pl

google news icon