Chrupiące, zdrowe i prosto z pieca
Pan Precel to koncept gastronomiczny, który doskonale sprawdził się już w kilku dużych polskich miastach. We Wrocławiu, Warszawie, Łodzi i Toruniu stał się obowiązkowym przystankiem w drodze do pracy, szkoły czy podczas spaceru po mieście. Teraz do tego grona dołączają Katowice.
– Nasze precle są robione ręcznie, a następnie obwarzane we wrzącej wodzie i wypiekane w piecu. – wyjaśnia Marek Niewiadomski, który wraz z żoną Cristiną założył Pana Precla. – Każdego dnia wyrabiamy świeże wegańskie ciasto. Nie dodajemy do niego żadnych konserwantów, spulchniaczy czy polepszaczy smaku. W ciągu 12 lat zaplatania i wypiekania precli mamy już naprawdę duże doświadczenie w wypieku chrupiących i obłędnie smakujących precli. I niemałego bzika na punkcie czasu wyrastania i wypieku ciasta – podsumowuje z uśmiechem właściciel firmy.
Na drogę, do pracy lub na domówkę
Każdego dnia przed okienkami Pana Precla w dużych miastach ustawiają się kolejki chętnych po naturalne i świeże precle w tradycyjnych i nadziewanych wersjach. Pan Precel świetnie wpisuje się w trend ulicznego jedzenia, tzw. street foodu, czyli pożywnych i smacznych przekąsek, które można zabrać ze sobą na drogę.
– W odróżnieniu od fast foodu nasze precle są zawsze świeże i przygotowywane na bieżąco z wysokiej jakości składników. Cały proces ich wytwarzania można podejrzeć przez szybę lokalu – mówi Cristina Niewiadomska. – Ciekawostką jest, że receptura wywodzi się z Rumunii, z której pochodzę. Precle, tzw. covrigi, są tam niezwykle popularne. Robi się je z naturalnych składników i podaje na ciepło. Za każdym razem, gdy ich kosztowaliśmy, chcieliśmy przywieźć ten smak do Polski – dodaje pani Cristina.
Precle to dostępna dla każdego, sycąca i zdrowa przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy zjeść podczas wieczornych wyjść, a nawet podać znajomym na domówce. W tym ostatnim przypadku wystarczy je podgrzać, pokroić na mniejsze kawałki i gotowe!
Precle słodkie i wytrawne – każdy znajdzie smak dla siebie
Twórcom firmy zawsze zależało na tym, aby każdy znalazł precla w swoim ulubionym wydaniu – stąd w menu znalazło się ponad 100 pozycji. Ucieszą się zarówno fani klasycznych precli “ósemek” posypanych nasionami, jak i odkrywcy nowych połączeń smakowych.
W menu słodkim dostępne są precle oblane różnymi rodzajami czekolady, miodem i posypanych obficie bakaliami, a także okrągłe precle nadziewane, np. borówką, czekoladą, krówką czy szarlotką.
W menu wytrawnym królują tzw. preceldogi – flagowy wypiek Pana Precla. – To podłużne lekko słodkie i chrupiące precle, wypełnione wytrawnymi nadzieniami i podawane zawsze na ciepło. Są dostępne w wersji mięsnej i wegetariańskiej – mówi Paulina Pióro, pracownik Pana Precla.
Preceldogi, w zależności od smaku, wypełnione są różnymi rodzajami wędlin i serów, mięsem z kurczaka, suszonymi pomidorami, szpinakiem, pieczarkami, brokułami, nasionami, pesto i wieloma innymi dodatkami, które tworzą sprawdzone klasyki, ale także niebanalne kompozycje smakowe. W menu nie brakuje pozycji inspirowanych kuchnią grecką, włoską czy meksykańską. Każdego dnia wypiekanych jest 7 preceldogów z oferty standardowej oraz 2 z oferty specjalnej – tzw. Precle Dnia.
Dwa precle za darmo dla każdego odwiedzającego
7 czerwca, z okazji otwarcia Pana
Precla w Katowicach każdy, kto odwiedzi lokal, otrzyma precla
gratis. A dodatkowo, jeśli zaobserwuje profil Pana Precla na
Facebooku lub Instagramie, dostanie jeszcze jednego – zupełnie za
darmo! Punkt Pana Precla przy ulicy 3 Maja 20 będzie czynny
codziennie, w godz. 8:00-20:00.