O Szlaku Kulinarnym Opolski Bifyj słów kilka…
„Bifyj” w gwarze śląskiej oznacza kredens, który w lokalnej, tradycyjnej kuchni zawsze zajmował poczesne miejsce. Na przełomie XIX i XX wieku na Śląsku przeżywał on swój renesans i często był wymarzonym prezentem ślubnym dla młodej gospodyni. Droższe egzemplarze ozdabiano wówczas w piękne kwiatowe i kolorowe wzory. Niewątpliwie „bifyj” nasuwa skojarzenie i przypomina, jak ważne w tamtych czasach było celebrowanie wspólnego posiłku. W „bifyju” gospodynie przechowywały swoje skarby: zastawy stołowe, obrusy, produkty, przyprawy i tajemnicze przepisy na domowe specjały. Tradycyjnego bifyja oraz wnętrza historycznej kuchni śląskiej zobaczyć można w opolskim skansenie – Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu czy choćby w Kamienicy Czynszowej w Opolu.
Opolszczyzna na talerzu
Skarby kuchni regionalnej można poznać w 22 restauracjach, rozrzuconych po całym regionie. Każda z nich ma swój charakter i sposób na przygotowanie dań kuchni opolskiej. Szefowie kuchni prześcigają się w prezentacji różnych dań. W jednych restauracjach podawane one są w sposób tradycyjny, a w innych są współczesną wariacją z wykorzystaniem dawnych przepisów i lokalnych produktów. Członkowie szlaku wyróżniają się wysoką jakością, nie tylko serwowanych potraw, ale także obsługi gościa, kierując się przy tym opolską gościnnością. Specjalna weryfikacja i certyfikacja sprawiają, że restauracje Opolskiego Bifyja spełniają najwyższe standardy i zachwycają bogactwem smaków i jakością serwowanych dań. Niewątpliwie wielkim plusem restauracji szlaku jest ich położenie, często w pobliżu atrakcji turystycznych i ciekawych miejsc na mapie Opolszczyzny. Każda z nich oznaczona została tabliczką z logotypem Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”.
Rolada wołowa, czyli królowa opolskich stołów
Niewątpliwie królową opolskich stołów jest opolska rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Najlepiej smakuje ta wykonana ze składników od lokalnych producentów. To danie można znaleźć w większości dobrych opolskich restauracji, serwujących tradycyjne potrawy. Nie zabraknie jej również w restauracjach Opolskiego Bifyja. Oczywiście podstawą niedzielnego śląskiego obiadu obok rolady jest pyszny rosół z nudlami. Jednak powinno się także spróbować tradycyjnego śląskiego żuru na maślance. Koneserzy i odkrywcy historycznych smaków powinni zainteresować się „śląskim niebem” i nie chodzi tutaj o bujanie w obłokach, ale o kultowe danie kuchni śląskiej. Niezwykle ciekawie przygotowany wędzony boczek z suszonymi owocami, podany w towarzystwie, jak żeby inaczej, klusek śląskich.
Czego jeszcze warto spróbować?
Innym, niezwykle prostym daniem lub ciekawym, częstym dodatkiem do mięsnej potrawy jest pańczkraut, czyli mieszanka kapusty kiszonej z ziemniakami, często podawany w towarzystwie żeberek. Obowiązkowo należy tu skosztować także gołąbków z nadzieniem z certyfikowanym krupniokiem śląskim. Opolszczyzna bogata w smaki to także kraina karpia. Liczne stawy hodowlane w Borach Niemodlińskich, czy też w Borach Stobrawskich sprzyjają rybołówstwu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że duża część karpia, trafiająca na polskie stoły wigilijne pochodzi właśnie z opolskiego. Karp, choć jednoznacznie kojarzony z wigilią, to w opolskich restauracjach Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj” główny element pysznych dań rybnych. Koniecznie należy odkryć smak karpia po niemodlińsku, czyli marynowanej ryby duszonej i pieczonej na warzywach. Natomiast, dla poszukiwaczy wszelkich kulinarnych różności, ciekawą propozycją będą faworki z karpia.
A na deser…
Zapewne po takiej uczcie czas na deser. Idealny do kawy, czy też herbaty wydaje się pyszny kołocz śląski, czyli ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym, makowym lub jabłkowym. Tradycja jego wypieku sięga średniowiecza, kiedy to serwowano go na specjalne okazje, przede wszystkim podczas wesel. Dziś jest ogólnodostępny, na Śląsku Opolskim sprzedaje go każda szanująca się lokalna cukiernia. Najlepszy jest ten, który chroniony jest unikalnym oznaczeniem geograficznym, wytwarzany według tradycyjnej, zastrzeżonej receptury u członków Konsorcjum Kołocza Śląskiego. Kolejnym wartym uwagi opolskim deserem jest szpajza cytrynowa, mająca konsystencję rozpływającej się w ustach słodko-kwaśnej pianki. Wydawać by się mogło, że ten prosty deser przygotowywany z jajek, cukru, cytryny i żelatyny, przez swoją formę nie jest wcale aż taki łatwy do zrobienia. Poradzą sobie z nim dobre gospodynie oraz oczywiście szefowie kuchni z Opolskiego Bifyja. Natomiast miłośnikom kuchni „fusion” polecić można parfait z chałwy opolskiej z musem malinowym. Osoby, które zdecydują się odwiedzić Szlak Kulinarny Opolski Bifyj z pewnością otworzą się na nowe, dotąd nieznane smaki.
Nie zwlekaj dłużej i wybierz się w kulinarną podróż po Opolszczyźnie!
Szlak Kulinarny Opolski Bifyj w 2022
roku został doceniony przez Polską Organizację Turystyczną, która
przyznała mu CERTYFIKAT w
konkursie na Najlepszy Produkt
Turystyczny. W 2019 roku Szlak
został nagrodzony „Opolską
Marką”. Opolski Bifyj jest
także członkiem „Konsorcjum
Polskich Szlaków Kulinarnych”.
Więcej informacji o Szlaku Kulinarnym Opolski Bifyj i skupionych wokół niego restauracjach można znaleźć na stronie www.opolskibifyj.com.