Biobazar na terenie byłej Huty Baildon przy Brackiej to jedno z pierwszych takich miejsc, jakie powstały w regionie. Sam pomysł Biobazaru wywodzi się z Warszawy, to tam zaczął działać pierwszy taki targ. Pomysł jest prosty - udostępnić miejsce dla wytwórców albo pośredników w handlu produktami ekologicznymi. Można tu kupić nie tylko owoce i warzywa, ale wszelkie inne produkty spożywcze, np. wędliny, sery, ryby, jaja, kasze, ryż, garmażerkę, wypieki słodkie, pieczywo. Są też gotowe dania w słoikach, hummusy. Słowem - pełen przekrój.
Zobacz, ile kosztują warzywa i owoce na Biobazarze w Katowicach. Zajrzyj do naszej galerii zdjęć.
Organizatorzy Biobazaru w Katowicach zapewniają, że wszystkie produkty, jakie są dostępne u nich mają certyfikat, potwierdzający, że są przetworzone w sposób ekologiczny. Takie wytwarzanie czy hodowla są droższe niż przemysłowy sposób, dlatego prawie wszystkie produkty są tu droższe niż w marketach. Ale wiadomo, za co się płaci - m.in. za brak pestycydów i innych nawozów.
Katowicki Biobazar działa dwa dni w tygodniu - w środy i soboty w godz. 7-14.
ZOBACZ TEŻ:
- "Nasze drożdżówki musiałyby kosztować 8-10 zł". Piekarnia w centrum miasta likwiduje się
- Kota z Japonii i Weronika z Sosnowca mieszkają w Katowicach. W Bytomiu otworzyli japoński bar mleczny
Może Cię zainteresować: