"Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler odwiedziły Katowice - to już wiemy od pół roku. Ekipa TVN była w ówczesnej restauracji Meltini przy ul. Tomasza 12 w kwietniu 2024 r. Efektem metamorfozy jest bawarski szynk Bayer Landhaus, czyli zamiast Włoch - Niemcy.
Teraz, w czwartek 26 września 2024 r., będziemy mogli zobaczyć w telewizji, jak przebiegł proces metamorfozy Meltini w Bayer Landhaus.
Magdę Gessler zaprosili do lokalu w Starej Ligocie, na granicy z Brynowem, właściciele, polsko-ukraiński duet przyjaciół - Arek i Igor. "Choć początkowo ich wspólny biznes miał być spełnieniem marzeń, rzeczywistość okazała się brutalna. Restauracja, w której serwowane są pizze, pierogi i makarony, zamiast przyciągać tłumy gości, świeci pustkami. Teraz właściciele liczą na pomoc słynnej restauratorki, która ma nadzieję przywrócić lokalowi blask i tchnąć nowe życie w menu" - czytamy w opisie programu.
- Na początku myśleliśmy, że będzie fajnie szło. Z czasem ruch zaczął się zmniejszać - mówi Arek
Sytuacja pogorszyła się na tyle, że obecnie restauracja utrzymuje się głównie z dostaw na wynos.
- Teraz nas ratuje dostawa, to nie może tak być. Powinno być odwrotnie, ludzie powinni być w restauracji - dodaje Igor, nie ukrywając frustracji.
W menu Meltini można znaleźć różnorodne dania, jednak brak jednoznacznego konceptu lokalu sprawia, że klienci często nie wiedzą, czego się spodziewać.
- Nie wiemy dokładnie, jaką restauracją jesteśmy. My jesteśmy pierogarnią czy pizzerią?- zastanawia się Igor.
Ta dezorientacja wpływa na to, że lokal nie jest w stanie przyciągnąć stałych klientów, a pustki w sali stają się codziennością.
I tu wkracza Magda Gessler, która jednak ma już na początku parę gorzkich słów do wypowiedzenia w stronę właścicieli.
Jak czytamy w opisie tego odcinka, problemy w restauracji zaczęły też negatywnie odbijać się na relacjach między wspólnikami. Arek i Igor mają różne wizje na temat rozwoju biznesu. Igor jest otwarty na zmiany w menu i eksperymentowanie z nowymi daniami, jednak Arek obawia się, że każdy nowy pomysł to dodatkowe koszty, na które ich skromny budżet po prostu nie pozwala.
- Nie potrafimy wprowadzić w ruch tej restauracji- przyznaje Igor, podkreślając, że brak jasnego planu i strategii blokuje ich rozwój.
Jak poszły "Kuchenne Rewolucje" w Meltini? Można przypuszczać, że finalnie nie tak źle, bo sama Magda Gessler na swoich mediach społecznościowych w kwietniu chwaliła szynk Bayer Landhaus. Więcej: "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler w Katowicach. Włoska restauracja Meltini zmieniła się w bawarski szynk Bayer Landhaus
Może Cię zainteresować: