W czwartek 5 września w TVN zadebiutuje nowy sezon "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler. To będzie - w co trudno uwierzyć - już 29. sezon tego programu. Tym razem wśród restauracji, które szukają pomocy u Magdy Gessler będzie lokal z Katowic.
"Kuchenne Rewolucje" z Katowic na antenie TVN już 26 września
Jak czytamy w opisie: "W nowym sezonie Magda Gessler zawita między innymi do Katowic, gdzie w położonej z dala od centrum dzielnicy Stara Ligota, restaurację Meltini prowadzą Arek oraz Igor. Ten drugi do Polski przyjechał dziesięć lat temu z Ukrainy. Wspólny biznes nie idzie panom, jak trzeba. W menu pizze, pasty i pierogi, które ze średnim powodzeniem sprzedawane są „na wynos”, a do samej restauracji raczej mało kto zagląda. Pusty lokal przynosi tylko frustrację, bo nie tak model biznesowy założyli sobie właściciele. Odpowiedzialny za kuchnię Igor ma sporo pomysłów na zmiany w menu, ale spotyka się to zawsze z niechęcią Arka, który uważa że zmiany to ryzyko i za duże koszty dla wyjątkowo skromnego budżetu... Lokal nie zarabia na siebie tak jak powinien, co przekłada się ostatecznie na relacje między wspólnikami. Czy Magda Gessler zainspiruje polsko-ukraiński duet do zmian i przekona do walki o sukces?".
Odcinek z Katowic zostanie wyemitowany w czwartek 26 września o godz. 21.30.
My już wiemy, że włoska restauracja i pizzeria Meltini, która działała trzy lata, została przez Magdę Gessler zmieniona w szynk bawarski Bayer Landhaus.
Można się spodziewać, że była to udana rewolucja, bo prowadząca program sama na swoim profilu na Facebooku wyraziła wiosną 2024 r. zadowolenie z przebiegu Kuchennych Rewolucji w Katowicach: "Mamy nareszcie Bawarię na Śląsku. Trafiłam na szefa Igora, cud miód w Katowicach na ulicy Tomasza znajdziecie leberkäse, semmelknodel, sałatę bawarska ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim". Zamieściła też zdjęcia z właścicielami Metlini/Bayer Landhaus.
"Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler w Katowicach
Szynk znajduje się przy ul. Tomasza, właściwie na rogu ul. Tomasza z ul. Rolną, na pograniczu Brynowa i Starej Ligoty. To nieduży lokal o dwóch poziomach - z ulicy wchodzimy do salki z barem z brązowego drewna, po prawej po schodkach jest większa sala, która mieści jednak tylko 4 4-osobowe stoliki.
Już z ulicy widać, że to lokal w stylu bawarskim. Na zewnątrz umieszczono pionowe banery z nazwą miejsca, otoczone grafiką w stylu bawarskiego miasteczka. W środku na ścianie większej sali jest fototapeta przedstawiająca kolorowe kamienice w Bawarii. Na ścianach umieszczono też grafiki - rysunki przedstawiające m.in. kobietę i mężczyznę w bawarskich strojach, z piwem w ręce, ma się rozumieć.
Teraz zjemy tu Semmelknödel, Leberkäse i krem bawarski na deser
Lokal prowadzą wspólnie Arek i Igor. - Zgłosiliśmy naszą restaurację do programu Magdy Gessler, bo chcieliśmy coś zmienić, znaleźć inspirację, ożywić lokal. To była bardzo szybka rewolucja - przyznają. Wręcz błyskawiczna, bo wszystko, od zgłoszenia po realizację programu, odbyło się w tydzień (sic!).
Bayer Landhaus przy ul. Tomasza w Katowicach został otwarty dla gości w sobotę 13 kwietnia. Wśród dań Magdy Gessler są m.in. Semmelknödel, czyli to rodzaj knedli chlebowych wykonanych z suszonych bułek pszennych, Leberkäse - zapiekany pasztet wątrobiany, coś na kształt pieczeni, na deser - krem bawarski z kremem malinowym.
Magda Gessler wymyśliła dla Meltini totalną metamorfozę, bo z kuchni włoskiej do bawarskiej. Podobna rewolucja odbyła się wiele lat temu w Tychach, tam na Paprocanach powstał Dom Bawarski, który działa z powodzeniem do dzisiaj.
Co ciekawe, żadna z dotychczasowych "Kuchennych Rewolucji" w Katowicach nie powiodła się w 100 proc. Albo były zupełnie nieudane, wręcz żenujące, jak Le Papillon Noir przy Gliwickiej w Załężu czy Bar Urlop przy Wawelskiej, albo przetrwały tylko kilka lat i ostatecznie padły - jak Bistro Bzik, które z Chorzowskiej przeniosło się na 1 Maja, ale to i tak nie pomogło, bo lokal został zamknięty.