Kolacja wieńcząca dzieło Magdy Gessler odbyła się tu wczoraj, w środę 10 kwietnia 2024 r., wieczorem. My odwiedziliśmy tę restaurację dzisiaj rano. Włoska restauracja i pizzeria Meltini, która działała trzy lata, została zmieniona w szynk bawarski Bayer Landhaus.
Magda Gessler, co się rzadko zdarza, sama na swoim profilu na Facebooku wyraziła zadowolenie z przebiegu Kuchennych Rewolucji w Katowicach: "Mamy nareszcie Bawarię na Śląsku. Trafiłam na szefa Igora, cud miód w Katowicach na ulicy Tomasza znajdziecie leberkäse, semmelknodel, sałatę bawarska ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim". Zamieściła też zdjęcia z właścicielami Metlini/Bayer Landhaus.
"Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler w Katowicach
Szynk znajduje się przy ul. Tomasza, właściwie na rogu ul. Tomasza z ul. Rolną, na pograniczu Brynowa i Starej Ligoty. To nieduży lokal o dwóch poziomach - z ulicy wchodzimy do salki z barem z brązowego drewna, po prawej po schodkach jest większa sala, która mieści jednak tylko 4 4-osobowe stoliki.
Już z ulicy widać, że to lokal w stylu bawarskim. Na zewnątrz umieszczono pionowe banery z nazwą miejsca, otoczone grafiką w stylu bawarskiego miasteczka. W środku na ścianie większej sali jest fototapeta przedstawiająca kolorowe kamienice w Bawarii. Na ścianach umieszczono też grafiki - rysunki przedstawiające m.in. kobietę i mężczyznę w bawarskich strojach, z piwem w ręce, ma się rozumieć.
Teraz zjemy tu Semmelknödel, Leberkäse i krem bawarski na deser
Lokal prowadzą wspólnie Arek i Igor. - Zgłosiliśmy naszą restaurację do programu Magdy Gessler, bo chcieliśmy coś zmienić, znaleźć inspirację, ożywić lokal. To była bardzo szybka rewolucja - przyznają. Wręcz błyskawiczna, bo wszystko, od zgłoszenia po realizację programu, odbyło się w tydzień (sic!).
Bayer Landhaus przy ul. Tomasza w Katowicach zostanie otwarty dla gości w sobotę 13 kwietnia. Wśród dań Magdy Gessler są m.in. Semmelknödel, czyli to rodzaj knedli chlebowych wykonanych z suszonych bułek pszennych, Leberkäse - zapiekany pasztet wątrobiany, coś na kształt pieczeni, na deser - krem bawarski z kremem malinowym.
Magda Gessler wymyśliła dla Meltini totalną metamorfozę, bo z kuchni włoskiej do bawarskiej. Podobna rewolucja odbyła się wiele lat temu w Tychach, tam na Paprocanach powstał Dom Bawarski, który działa z powodzeniem do dzisiaj.
Co ciekawe, żadna z dotychczasowych "Kuchennych Rewolucji" w Katowicach nie powiodła się w 100 proc. Albo były zupełnie nieudane, wręcz żenujące, jak Le Papillon Noir przy Gliwickiej w Załężu czy Bar Urlop przy Wawelskiej, albo przetrwały tylko kilka lat i ostatecznie padły - jak Bistro Bzik, które z Chorzowskiej przeniosło się na 1 Maja, ale to i tak nie pomogło.
Może Cię zainteresować:
Zakończyły się prace budowlane w parku przy ul. Wantuły w Kostuchnie. Otwarcie parku tuż-tuż
Może Cię zainteresować: