Już wkrótce wielkie otwarcie restauracji Winestone

Chociaż oficjalne otwarcie zaplanowane jest na 24 września, już działają i przyjmują gości. Mowa o restauracji Winestone, w której wypijamy dobre wino i zjemy pyszny posiłek w miłej atmosferze. Takiego miejsca na mapie Katowic jeszcze nie było.

Restauracja w hotelu

Restauracja Winestone już zaistniała na gastronomicznej mapie Katowic zarówno jako miejsce spotkań samych mieszkańców, jak i całej śląskiej aglomeracji o charakterze biznesowym i towarzyskim. Goście mogą tu spędzić miło czas przy dobrym jedzeniu, znakomitym winie i w miłej atmosferze.

Co wyróżnia ten lokal? Już sama lokalizacja wzbudza ogromne wrażenie – restauracja znajduje się w budynku pokrytym największą w mieście ścianą z żywych roślin, która już na stałe wpisał się w krajobraz Katowic.

– Działamy na zasadach natury, dlatego ten budynek wydał nam się idealną lokalizacją – przyznaje Andrzej Kleeberg, dyrektor restauracji Winestone. – Kierujemy się dostępnością danych produktów, jeśli chodzi o sezonowość. Patrzymy na produkt, który jest dostępny na rynku, a jest to zależne od miesiąca i danej pory roku. Z wyprzedzeniem planujemy nasze menu, dostosowując się jednocześnie do produktu, który jest dostępny w danym miesiącu – dodaje.

Jaka jest specjalność restauracji? To właśnie tutaj znajdziemy idealne dopasowanie win do dań. Sama nazwa „Winestone” wskazuje na połączenie wina z daniem.

– Goście mogą przyjść na samo wino, bez dania. Mają możliwość skosztowania u nas wina, zdegustowania z różnych zakątków świata od wina regionalnego, polskiego po zagraniczne – mówi Dariusz Paździera, szef kuchni.

W restauracji Winestone można spróbować specjałów ze znanych polskich winnic takich jak „Wieliczka”, czy „Turnau”. – Mamy też wina z zagranicy, z Ameryki Południowej, z Hiszpanii, z Francji, ogólnie z różnych regionów świata. Głównie skupiamy się na łączeniu jedzenia z winem, oczywiście z nastawieniem na produkty regionalne, czyli tych, które są dostępne tutaj na terenie Śląska – dodaje.

Rolada Śląska to najpopularniejsze danie w restauracji Winestone

Koncepcja restauracji opiera się na serwowaniu posiłków z kuchni europejskiej, z mocnymi wpływami regionalnymi. Winestone skupia się na promowaniu lokalnych smaków. – W naszym przypadku są to głównie śląskie smaki – mówi Andrzej Kleeberg – Szukamy również produktów ze Śląska, nawet gdy mamy do czynienia z przepisami uniwersalnymi, staramy się ten śląski akcent zachować – dodaje.

Chociaż wybór w karcie menu jest naprawdę spory, większość gości przychodzi do lokalu, by zjeść roladę śląską.

– Restauracja Winestone w swoich daniach podkreśla regionalne wpływy, a co się z tym wiąże, nie mogło zabraknąć najbardziej rozpoznawalnego dania w naszym województwie – rolady śląskiej. – przyznaje dyrektor restauracji.

Jak się okazuje perfekcyjnie pasuje do czerwonego wina. – Rolada śląska jest z wołowiny, więc idealnie pasuje z zestawieniu z winem. Sama kapusta jest także doprawiona aromatem wina, więc tutaj jak najbardziej trunek perfekcyjnie łączy się z daniem i je komponuje – wyjaśnia Dariusz Paździera.

Oprócz popularnej rolady śląskiej w menu restauracji znajdziemy wiele tradycyjnych dań, jak żurek czy kołocz śląski. – Chcemy im nadać nowe życie, przez sposób ich prezentacji – mówi dyrektor restauracji.

Restauracja otwiera sklep z winami i piwami

Przy wejściu do restauracji znajdziemy okazałą ekspozycję win. W restauracji Winestone nie tylko można się napić dobrego wina, ale także je kupić.

– Jeszcze pracujemy nad ofertą – zdradza nam Andrzej Kleeberg. – Można u nas kupić wina, które mamy w karcie, ale oferta będzie znacznie bogatsza, również, jeśli chodzi o polskie wina. W sklepie dostępne będą także piwa lokalnych browarów jak chociażby piwo Tichauer czy browar Hajer, które są reprezentowane na Śląsku. Udało nam się także nawiązać współpracę z innymi lokalnymi dostawcami, jak na przykład Słodka Manufaktura Leona, która dostarcza czekolady. Jest to bardzo dobry produkt, z ciekawą historią i też będzie dostępny w naszym sklepie – wyjaśnia.

Przed nami wielkie otwarcie

Oficjalne otwarcie restauracji odbędzie się już 24 września. Już zostało przygotowane specjalne menu degustacyjne, które jest połączeniem dań z karty wraz z daniami, które będzie można zjeść w lokalu w przyszłości.

– Na przywitanie zaserwujemy bagietki korzenne z Dukkah. Następnie podamy naszą flagową sałatkę Winestone – zdradza szef kuchni.

Podczas wydarzenia będzie można spróbować także krupnioka z purre marchewkowym, cebulą i jarmużem oraz bulionu z perliczki. Na danie główne zaplanowano comber jagnięcy.

Adres:

Hotel Mercure
Ul. Młyńska 6
40-098 Katowice
WWW

Subskrybuj 24kato.pl

google news icon