PLACEK – restauracja bez glutenu i cukru
PLACEK to
restauracja zlokalizowana w Katowicach, która działa z powodzeniem
od 2017 roku. Jest ona chętnie odwiedzana przez osoby na dietach
eliminacyjnych czy ketogenicznych, uczulonych na gluten, weganów,
mięsożerców, a przede wszystkim miłośników zdrowej żywności i
to bez względu na wiek. Lokal mieści się nieopodal centrum (al.
Roździeńskiego 88a, Osiedle Gwiazdy) i codziennie zaprasza
swoich klientów od godziny 12:00 do 22:00. Wnętrze lokalu
jest przytulne, a ogromna kolekcja planszówek może umilić czas
oczekiwania na posiłek.
Naturalnie nasuwa się pytanie, co wyróżnia to miejsce? PLACEK to restauracja serwująca dobrze znane i lubiane dania, ale w zdrowszej odsłonie. W tym miejscu można spróbować pizzy na spodzie z mąki owsianej, naleśników z wykorzystaniem mąki amarantusowej czy zdrowych deserów. W menu PLACKA na próżno szukać potraw z dodatkiem cukru i mąki pszennej. Restauracja stawia wyłącznie na naturalne produkty. Co przekłada się na ich koncepcje pracy, jeżeli nie mogą czegoś zrobić naturalnie, to tego nie robią. Czy można zdrowiej?
Potrawy, których trzeba spróbować
W menu restauracji PLACEK znajdzie się coś dla każdego, zarówno dla osób preferujących dania słone, jak i słodkie. Jednym z elementów, którym warto dać się skusić, są przepyszne desery, takie jak sernik czy tort robiony na biszkopcie z mąki migdałkowej. Ich smak zachwyca, a subtelna nuta słodyczy nie dominuje nad pozostałymi składnikami, dzięki czemu każdy z nich wychodzi na wierzch. Wszystko to sprawia, że desery są nie tylko bardzo smaczne, ale także lekkie i naturalne. Codziennie dostępne jest kilka propozycji w lokalu, a całe torty są robione również na zamówienie. No dobrze, ale jakich dań głównych należy spróbować? Do najbardziej popularnych dań restauracji należą:
- Naleśniki po góralsku,
- Pierogi gryczane ze szpinakiem i łososiem,
- Pizza na spodzie owsianym (m.in. Capriciosa, Salami, Hawajska, Warzywna).
Warto podkreślić, że to właśnie pizza na spodzie owsianym jest najbardziej zbliżona smakiem do klasycznego, włoskiego dania. Jeżeli chodzi o dobór dodatków to już indywidualna decyzja klientów. Co ciekawe, PLACEK od niedawna piecze własne pieczywo z różnych mieszanek mąk.
Jak to wszystko się zaczęło?
PLACEK
powstał z potrzeby serwowania zdrowych i transparentnych potraw dla
gości. Miejsce to zrodziło się z braku podobnych lokali w
Katowicach, które stawiają na naturalne produkty i informują
swoich klientów o składzie podawanych dań. Początkowo PLACEK miał
specjalizować się w naleśnikach, ale wraz z rozwojem zaoferował
także inne dania. Jako jedyna restauracja w Katowicach, PLACEK
posiada certyfikat MENU BEZ GLUTENU, wydany przez Polskie
Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Restauracja przykłada szczególny nacisk na wykorzystywanie naturalnych produktów i unika skrótów w postaci sztucznych dodatków. W przypadku owoców i warzyw, lokal stawia na świeże produkty, a dostarczane mąki pochodzą tylko od zaufanych dostawców. Dodatkowo, PLACEK stosuje alternatywne słodziki, takie jak stewia, ksylitol czy erytrytol, zamiast tradycyjnego cukru. W menu restauracji znajdują się dania przygotowywane z zamienników mąki pszennej, takich jak mąka gryczana, ryżowa, jaglana i wiele innych (na stanie mają aż 14 rodzajów mąk). Dzięki temu potrawy serwowane przez PLACEK są nie tylko urozmaicone, ale również bogate w składniki odżywcze oraz mikroelementy.
Na miejscu, a może na dowóz?
PLACEK
codziennie zaprasza swoich gości do lokalu, ale jeżeli komuś jest
nie po drodze czy brakuje mu czasu, to może zdecydować się na
bezpośrednią dostawę do swojego domu. Pracownicy restauracji
dostarczą ciepły posiłek pod wskazany adres do 20
km od lokalu. Dla PLACKA weekendy są
niezwykle pracowite. Zatem osoby, które planują odwiedzić
restaurację w tym terminie, powinny rozważyć wcześniejszą
REZERWACJĘ.
PLACEK
- katowicka restauracja, którą trzeba odwiedzić!
PLACEK
zaprasza!
ul. Roździeńskiego
88a
40-203
Katowice
Tel.
720 855 852
e-mail:
placek.katowice@gmail.com
WWW
|| FACEBOOK
|| INSTAGRAM