Jeden słynny lokal zastąpi drugi - czy to nie najlepsza wiadomość? Drzwi Zwane Koniem znalazły w końcu swoje miejsce w dawnym KATO przy Mariackiej 13.
Drzwi Zwane Koniem powracają. Przy Mariackiej 13
Drzwi Zwane Koniem do końca 2022 roku znajdowały się w suterenie zabytkowej XIX-wiecznej willi przy ul. Warszawskiej ul. Warszawskiej 37 (tej samej, gdzie kiedyś istniał słynny klub Marchołt). Klub słynął z offowego klimatu, jedzenia i epickiego ogródka, jednego z największych w centrum Katowic. Lokal działał tam przez 7 lat w formie spółdzielni socjalnej.
W listopadzie 2022 r. Przemek Sołtysik, zarządzający Drzwiami, napisał na Facebooku: Miejsce, które było dla nas domem (po cichu liczymy, że czasem również dla Was) będzie przechodziło generalny remont. Nie udało nam się porozumieć z właścicielem budynku odnośnie wspólnej przyszłości po zakończeniu prac. Tym samym będziemy żegnać się z obecną lokalizacją.
Więcej: Kultowy katowicki lokal Drzwi Zwane Koniem zamyka się. Będzie działać tylko do końca roku
Spółdzielnia wyremontuje lokal po KATO
Poszukiwanie nowego godnego miejsca dla Drzwi Zwanych Koniem trochę trwało, ale już wiadomo, że lokal powróci w nowej odsłonie przy ul. Mariackiej 13, czyli tam, gdzie funkcjonował KATO pub. KATO działał od 13 lat, do listopada 2022 r. Więcej: Ikona ulicy Mariackiej zamyka się. "Brzydki lokal z brzydkim techno" będzie działać tylko do końca listopada
Spółdzielnia Socjalna Honolulu złożyła już wniosek o pozwolenie na remont lokalu (to lokal miejski) w Urzędzie Miasta Katowice i czeka na zgodę.
Skąd oryginalna nazwa Drzwi Zwane Koniem?
Skąd oryginalna nazwa katowickiego lokalu? – Mnie się wyśnił koń, koledze się wyśniły drzwi, i wtedy brat powiedział: Drzwi zwane Koniem – wyjaśniał na początku działalności lokalu tajemnicę niezwykłej nazwy Przemek Sołtysik. – Długo debatowaliśmy nad tą nazwą, mieliśmy różne pomysły. Uznaliśmy, że ta nazwa będzie reprezentować to, o co nam chodzi, czyli poczucie lekkości i dystansu do świata. Chcemy, by było to też miejsce wydarzeń kulturalnych i artystycznych z dobrym, naturalnym, sezonowym jedzeniem w przystępnej cenie – mówił.