Dworcowa 8 to największy budynek w kompleksie Starego Dworca w Katowicach. Pięć z sześciu części kompleksu to własność śląskiej firmy Opal Maksimum, zajmującej się nieruchomościami (m.in. biurowcami i mieszkaniówką).
Kolejne restauracje w kompleksie Starego Dworca w Katowicach
Zabytkowy obiekt przy Dworcowej 8 niedawno przeszedł modernizację. Są w nim biura i coworking, ale coraz śmielej poczynają sobie restauratorzy. Na poziomie -1 oraz 0 będą aż cztery restauracje. Jedna już działa, otwarcie drugiej odbędzie się w środę 9 sierpnia, a kolejne dwie są w przygotowaniu.
Od kilku tygodni przy Dworcowej 8 funkcjonuje restauracja Yume Sushi z sushi i kuchnią japońską. Zajmuje lokal na poziomie -1, zaaranżowany w klimacie piwniczki. Są tu też stoliki na zewnątrz, pod daszkiem. W menu - rolki sushi, w tym nigiri, hosomaki, futomaki z rozmaitymi dodatkami, ale również ciepłe i zimne przystawki, zupy (np. ramen) oraz dania główne na ciepło - np. karaage z kurczakiem (35 zł) czy stek z tuńczyka - 60 zł. Plus desery. To lokal chefa Artura Bartodzieja, pseudo "Broda".
W środę 9 sierpnia o godz. 16 odbędzie się otwarcie nowej restauracji - ORO, młodszej siostry ORO w Wiśle. Do lokalu wchodzi się po schodkach (jest też winda). Pierwsza sala od wejścia jest nieduża, choć wzrok przyciągają ciekawe lampy w formie... małpek. Potem skręcamy w lewo i kolejne schodki prowadzą nas do głównej, dużej sali. Z jednej strony mamy widok na Dworcową, z drugiej - przez duże okna - na tory, którymi co chwilę przejeżdżają pociągi.
Lokal ma piękny taras, wychodzący na Dworcową, z widokiem na hotel Monopol. Przewidujemy, że to będzie jedna z instamiejscówek w Katowicach.
Dworcowa staje się powoli katowicką ulicą restauracji
W menu ORO są dania kuchni polskiej i światowej. Lokal będzie się specjalizował w wołowinie - proponuje np. stek rzeźnika, czyli świecę - mięso z najlepszej części, tuż przy przeponie (100 g - 20 zł). Są też steki z z polędwicy czy florencki (z sezonowanej wołowiny). Na przystawkę - np. tatar ze śledzia holenderskiego (31 zł), tatar z selera (29 zł) czy tatar wołowy (48 zł). Można też zamówić deskę wędlin sezonowanych (92 zł). Wśród dań głównych - np. żebro wołowe (59 zł), ozór wołowy (45 zł), pierś z kaczki (57 zł) czy pstrąg z Wisły Czarne (49 zł). W menu również znajdziemy sałatki czy pasty. Deserów nie ma w karcie, bo codziennie będą inne w witrynie, restauracja ma własną panią cukiernik. W piątki i przez weekend będą dostępne świeże owoce morza.
Ale to nie wszystko. Przy Dworcowej 8 do otwarcia szykuje się sieciowa kebabownia Piri Piri oraz Placek - czyli lokal, który jest obecnie na Gwiazdach, a przenosi się właśnie na Dworcową. "Filozofią PLACKA jest wspieranie celiaków jak i innych osób borykających się z różnymi problemami żywieniowymi, a także pokazanie, że dieta nie musi być nudna i niesmaczna. Z dumą ogłaszamy, że nasza restauracja wkrótce przechodzi na nowy etap swojego rozwoju, przenosząc się do nowej, bardziej przestronnej i dogodnej lokalizacji. Po sześciu latach działalności w dotychczasowym miejscu, postanowiliśmy że czas na zmianę oraz krok naprzód" - pisze ekipa Placka.
Przypomnijmy, że w odrestaurowanych wcześniej częściach Starego Dworca działają już Pasibus - lokal z burgerami, restauracja tajska Taj Katowice, Olio Pizza Napoletana, Mijuba Sushi Bar. Niestety niedawno zamknęła się Albenca z kuchnią hiszpańską i śródziemnomorską.
Może Cię zainteresować:
Magiczna kawiarnia w stylu Harry'ego Pottera powstaje w Katowicach. Otwarcie już w lipcu 2023
Może Cię zainteresować: